Jamie Oliver en waarom is hij zo beroemd?

Jamie Oliver is inmiddels wereldberoemd. Hij is geboren in de plaats Clavering op 27 mei 1975. Zoals we weten is hij een Britse Chef-kok en heeft hij de bijnaam The Naked Chef. In zijn geboorteplaats Clavering hadden zijn ouders een en pub-restaurant genaamd The Cricketers, waar hij na schooltijd altijd meehielp in de keuken. Op zijn zestiende ging Jamie Oliver van school af. Hij meldde zich vervolgens aan bij Westminister Catering College. Verder volgde hij lessen in Frankrijk en ging hij werken bij kok Antonio Carluccio. Vervolgens is hij in The River Café in Londen gaan werken. Het is op die plek dat hij voor het eerst in aanraking kwam met televisie. Er kwam een televisieploeg binnen die opnames aan het maken waren voor een documentaire genaamd Christmas at the River Café. De redacteuren van het programma merkten Jamie Oliver direct op. Da dag nadat het programma was uitgezonden kreeg hij verschillende aanbiedingen van televisieproducenten.

Hij ging aan de slag voor Optomen Television, dat is een producent van onder meer het kookprogramma Two Fat Ladies. Het idee achter het programma The Baked Chef was om eten naar de essentie terug te brengen. Daarom ook het gebruiken van het woord Naked. De insteek van het programma was dat dure ingrediënten en keukenmachines geen voorwaarden moeten zijn om iets lekkers in de keuken klaar te kunnen maken.

Jamie Oliver maakte na die tijd verschillende programma’s en schreef een aantal kookboeken. Daarnaast werd hij consultant-chef bij Monte’s restaurant te Londen. Tevens ging hij schrijven voor het Saturday Times Magazine, waar artikelen van hem verschenen.  Ook was jamie Oliver te zien in een reclamecampagne van een supermarktketen, iets waar de BBC niet zo blij mee was. Uiteindelijk is hij ook het restaurant Fifteen begonnen. Dat deed hij in Londen. Daar kregen vijftien kansarme jongeren een opleiding tot horecaprof. Jamie Oliver wilde het niet bij dat ene restaurant onder dat concept houden en dus zette hij ze ook op in andere plaatsen in Groot-Brittannië, Sydney en New York. Daarnaast opende hij ook een Fifteen-restaurant in Amsterdam, in het Oostelijk Havengebied van de stad. Ook begon hij een actie voor het verbeteren van de kwaliteit van schoolmaaltijden in Groot-Brittannië.

Op 24 juni 2000 is Jamie Oliver getrouwd met voormalig model Juliette Norton, die hij Jools noemt. Het stel leerde elkaar in 1993 kennen en kreeg in totaal drie dochters en twee zoons. Het grote gezin woont in Clavering te Essex, waar Jamie Oliver is geboren. Ook heeft hij een eigen biermerk genaamd Lady Marmelade. Al met al is Jamie Oliver niet meer uit de kookwereld weg te denken. Zijn programma’s en kookboeken werken erg inspirerend. Vooral het conceptdat hij in de Fifteen-restaurants gebruikt zorgt ervoor dat heel erg veel jonge mensen de kans krijgen om iets van hun leven te maken. Waarschijnlijk zal Jamie Oliver nog jarenlang door blijven gaan met zijn vak. Met de hoeveelheid passie die hij voor het koken heeft zal dat geen enkel probleem moeten zijn en kunnen we nog lang van zijn recepten genieten.