Alles wat je moet weten over heksen

Heksen kennen de meeste mensen uit sprookjes. Vaak hebben heksen dan de rol van een gemene vrouw die iets kwaadaardigs wil doen. Een heks is vaak een vrouw. Hiervan wordt gedacht dat ze beschikt over toverkrachten. In de praktijk kan er een onderscheid worden gemaakt tussen de witte en zwarte heksen. Witte heksen hebben goede bedoelingen en willen mensen graag helpen. Zwarte heksen gebruiken de krachten en kennis die ze hebben om slechte dingen te doen. Hoe zit het met Druïden? Hier lees je er meer over.

Wat zijn heksen?

Het woord heks klinkt voor veel mensen negatief. Vooral vroeger werden heksen gezien als boosaardige vrouwen die zich bezig hielden met tovenarij. In het verleden waren dit echter vaak genezers die mensen in nood wilden helpen met hun problemen. Heksen waren vroeger erg geïnteresseerd in de natuur en hadden veel kennis van kruiden. Ze hadden een grote kennis over de geneeskundige kracht van sommige kruiden en maakten hier vaak drankjes van waar de mensen snel beter van werden.

Bang voor heksen: heksenvervolgingen

In het verleden werden veel heksen vervolgd. De mensen in de middeleeuwen waren erg gelovig en gaven de heksen de schuld als er iets niet ging op de manier die ze wilde. Tot de 18de eeuw waren er ontzettend veel heksenvervolgingen die vaak gingen op een gruwelijke manier. Het was vooral de katholieke kerk die zich bezig hielden met dergelijke vervolgingen. Dit was omdat ze van mening waren dat de heksen bezeten waren door de duivel. Op deze manier kwamen veel vrouwen, maar ook mannen en kinderen, aan hun einde op de brandstapel.

Heksen: tegenwoordig

Tegenwoordig zijn er nog steeds heksen actief die zich ook wel de wicca’s noemen. Dit is een hele moderne vorm van hekserij. Wicca’s zijn rond de twintigste eeuw ontstaan en hebben voornamelijk aandacht voor de natuur en haar krachten. Er zijn ook Sjamanen die vandaag nog actief zijn.

In dit blogartikel heb je meer gelezen over heksen. Dit zijn vaak vrouwen die zich bezig houden met tovenarij. Veel mensen waren echter bang voor de krachten van de heksen en dat zorgde voor heksenvervolgingen.  Tegenwoordig zijn er wicca’s actief, dit zijn de moderne heksen die zich richten op de kracht van de natuur.